Allergiat või talumatust põhjustavate ainete või toodete (edaspidi «allergeenid») esitamine

Allergeenid toidualase teabe esitamise ja toidu märgistamise tähenduses on kindel loetelu ainetest või toodetest. Need on:

Gluteeni sisaldavad teraviljad: nisu (nt speltanisu ja turaani nisu), rukis, oder, kaer või nende hübriidliinid ja neist valmistatud tooted, Nt: nisujahu, rukkilinnased, nisugluteen, kaerahelbed jne. Välja arvatud: a) nisul põhinevad glükoosisiirupid, sealhulgas glükoos; b) nisul põhinevad maltodekstriinid; c) odral põhinevad glükoosisiirupid; d) teraviljad, millest valmistatakse põllumajandusliku pAllergiat või talumatust põhjustavate ainete või toodete (edaspidi «allergeenid») esitamine

Allergeenid toidualase teabe esitamise ja toidu märgistamise tähenduses on kindel loetelu ainetest või toodetest. Need on:

Gluteeni sisaldavad teraviljad: nisu (nt speltanisu ja turaani nisu), rukis, oder, kaer või nende hübriidliinid ja neist valmistatud tooted. Nt: nisujahu, rukkilinnased, nisugluteen, kaerahelbed jne. Välja arvatud: a) nisul põhinevad glükoosisiirupid, sealhulgas glükoos; b) nisul põhinevad maltodekstriinid; c) odral põhinevad glükoosisiirupid; d) teraviljad, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sealhulgas etüülalkoholi;

Piim ja sellest valmistatud tooted (sh laktoos)
Nt: piim, hapupiim, rõõskkoor, hapukoor, või, hapendatud pett, juust, kodujuust, jogurt, keefir, piimapulber, koorepulber, lõssipulber, kondenspiim jt
Välja arvatud: a) vadak, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sealhulgas etüülalkoholi; b) laktitool;

Munad ja neist valmistatud tooted

Kala ja sellest valmistatud tooted
välja arvatud: a) kalaželatiin, mida kasutatakse vitamiinide või karotenoidipreparaatide kandjana; b) kalaželatiin või kalaliim, mida kasutatakse selitusainena õlles ja veinis;

Koorikloomad ja neist valmistatud tooted
Nt: krevetid, garneelid, homaarid jt

Molluskid ja neist valmistatud tooted
Nt: kammkarbid jt

Maapähklid ja neist valmistatud tooted
välja arvatud: a) täielikult rafineeritud sojaõli ja -rasv; b) sojaoast saadud looduslikult segatud tokoferoolid (E306), looduslik D-α-tokoferool, looduslik D-α- tokoferoolatsetaat, looduslik D-α-tokoferoolsuktsinaat; c) sojaoast saadud taimsete õlide fütosteroolid ja fütosteroolestrid; d) sojaoast saadud taimsete õlide steroolidest toodetud taimne stanoolester;

välja arvatud pähklid, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sealhulgas etüülalkoholi;

Sojaoad ja neist valmistatud tooted